Wat is ... Bicarbonaat en bakpoeder







Bicarbonaat en bakpoeder zijn beide chemische rijsmiddelen die ervoor zorgen dat je beslag rijst in de oven. Voeg altijd je bakpoeder of bicarbonaat bij de andere droge ingrediënten, zoals bloem en zout en vergeet zeker niet dit alles door de zeef te halen voor je het gebruikt in je recept.







Bakpoeder bestaat uit bicarbonaat, èèn of meerdere zuren (wijnsteen en aluminiumsulfaat) en maizena, deze zorgt ervoor dat de bakpoeder pas begint te werken als het in aanraking komt met vloeibare ingrediënten. Meeste bakpoeders werken in twee fases, de eerste fase begint wanneer de bakpoeder in aanraking komt met vloeibare ingrediënten. èèn van de zuren reageert samen met de bakpoeder en er ontstaat kooldioxide. De tweede fase gebeurt in de oven. De gas cellen zetten uit en zorgen dat je beslag rijst. Doordat deze in twee fases werkt kun je beter je beslag gebruiken binnen de 15 - 20 min om zeker te zijn dat je beslag zal rijzen.

Ooit verliest 'in de kast bewaarde' bakpoeder zijn krachten. Om te testen of je bakpoeder nog goed is voeg je een halve theelepel bakpoeder bij een halve kop kokend water, als het water sneller begint te koken is je bakpoeder nog goed.

Bicarbonaat of baking soda is vier keer zo sterk als bakpoeder. Bicarbonaat begint meteen te werken en kooldioxide vrij te laten als het in aanraking komt met je beslag en de vloeibare ingrediënten. Daarom kan je het beslag niet laten staan en moet je het meteen gebruiken.

Je kan bakpoeder gebruiken in plaats van bicarbonaat maar dan moet je wel 2-3 keer meer gebruiken. Door de extra hoeveelheid bakpoeder kun je best geen zout meer gebruiken in je recept. Dus als je recept om 1 theelepel bicarbonaat vraagt gebruik je 3 theelepels bakpoeder. 

Reacties